Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτικές Κοινότητες και Δημοτική Αρχή


Ως γνωστόν ο “Καλλικράτης” που επιβλήθηκε στην Αυτοδιοίκηση το 2010 δεν είχε μόνον αρνητικές συνέπειες. Υπήρξαν και κάποιοι νέοι θεσμοί που όφειλαν οι Δημοτικές Αρχές και η Πολιτεία να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν.
Ένας εξ αυτών είναι και η λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων, που για την πόλη μας είναι δύο: της Νίκαιας και του Ρέντη.
Εκλέχτηκαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις (του Ιωακειμίδη, του Λογοθέτη, του Μπενετάτου, του Βρεττάκου) και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με μοναδική αρμοδιότητα την έγκριση της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το ζητούμενο όμως δεν ήταν να δοθούν μόνο στα χαρτιά αρμοδιότητες στα διαμερίσματα, αλλά να υλοποιηθούν και στην πράξη, κάτι που δεν έγινε, με κύρια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το ότι η “Λαϊκή Συσπείρωση” δε θέλει τη λειτουργία τους ή αν συμμετείχαν ή όχι οι σύμβουλοι του Λογοθέτη. Το σημαντικό είναι ότι τα διαμερίσματα δε βρήκαν ποτέ βηματισμό και αυτό το χρεώνεται η Διοίκηση. Θες γιατί ο Ιωακειμίδης δεν πίστεψε στη λειτουργία τους, θες γιατί οι σύμβουλοι που εκλέχτηκαν ήταν κατά κανόνα άπειροι πολιτικά, θες γιατί δεν εμπιστεύτηκαν το θεσμό και τον είδαν αναγκαστικά στο δημοτικό συμβούλιο; Σημασία έχει το αποτέλεσμα, που σίγουρα δεν τιμά την παρούσα δημοτική αρχή.
Ας ελπίσουμε ότι την νέα πενταετία, τα διαμερίσματα θα λειτουργήσουμε απρόσκοπτα και δημιουργία.