Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Παιδιά του κομματικού σωλήνα

Η συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία των κομματικών μηχανισμών να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και η ένδεια ικανών αυτοδιοικητικών στελεχών, οδηγεί όλο και περισσότερο σε επιλογές προσώπων για Δήμους και Περιφέρειες, σε στενά κομματικά πρόσωπα.
Αυτό βέβαια δεν είναι διαπίστωση για ένα και μόνο κόμμα, αλλά για το σύνολο των κομμάτων όπως το παρατηρούμε στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Όσο κι αν ξορκίζουν όλοι τις κομματικές επιλογές, όσο κι αν μιλούν για ανεξάρτητη και ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, όσον αφορά στις επιλογές των προσώπων.
Μπορεί να οφείλεται και στην απροθυμία της κοινωνίας να ασχοληθούν άξιοι άνθρωποι της πολιτικής με την πολιτική ή αυτοδιοικητική σκηνή, ακόμα και στην αδιαφορία και απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες όσους ασχολούνται με τα κοινά.
Αυτό το τελευταίο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας. Αν οι άξιοι αδιαφορούν για την πόλη ή τη χώρα τους, τότε ποιος; Οι ανάξιοι, τα “λαμόγια”, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.
Είναι πολύ κρίμα για τις τοπικές μας κοινωνίες, να περιορίζονται οι επιλογές τους στις παραπάνω κατηγορίες. Εξίσου κρίμα όμως, είναι για τα κόμματα, να προτιμούν υποψήφιους που απλά διεκπεραιώνουν την κομματική τους γραμμή.
Η εποχή όμως πια το ευνοεί, ώστε οι δημότες να ξεχωρίσουν τους άξιους από τους ανάξιους. Αν θέλουμε επιτέλους κάτι να αλλάξει σε αυτή τη χώρα.