Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Απάντηση για το θέμα του Καραμπίνη

Σήμερα δημοσιεύουμε μια επιστολή-απάντηση του Δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη που λάβαμε σχετικά με ανάρτησή μας για το θέμα του Καραμπίνη.

Προς τη σύνταξη του blog “Το Κεντρί της Κοκκινιάς”:
Διαβάζω με προσοχή τα σχόλιά σας για την πόλη και εμένα προσωπικά και φυσικά ακόμα κι αν με αφορούν, κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη.
Θεωρώντας όμως ότι, το σχόλιό σας με τίτλο “Κρίμα κύριε Δήμαρχε” με αδικεί, θα ήθελα να εκθέσω και τη δική μου άποψη και ελπίζω μέσα από το blog σας, να μου δώσετε αυτή τη δυνατότητα.
Όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η μελέτη συντάχθηκε Αύγουστο – Σεπτέμβριο και το θέμα ήρθε για συζήτηση αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή 8 μήνες πριν από τις εκλογές.
Θεώρησα τότε -λάθος εκτίμηση όπως αποδείχτηκε μετά- ότι το σχέδιο μιας ανάπλασης της περιοχής Καραμπίνη, που μόνον κρανίου τόπος είναι σήμερα, θα ήταν αποδεχτή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της πόλης, καθώς θα υπήρχαν πέρα από το ίδιο το έργο, και άλλα ανταποδοτικά έργα για την πόλη.
Είχα μια τεράστια έκπληξη σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο, για την καθολική άρνηση που είχε η πρόταση αυτή.
Προφανώς δεν είχα καταλάβει δύο πράγματα: πρώτον ότι μπαίναμε σε προεκολογική περίοδο και δεύτερον (που είναι συνάρτηση του πρώτου) η Αντιπολίτευση έψαχνε εναγωνίως ένα θέμα για να το αναδείξει ως κύρια αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του Δήμου.
Παρότι το θέμα πέρασε με άνετη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι η Περιφέρεια απέρριψε όλες τις ενστάσεις που έκανε κατά της απόφασης η Αντιπολίτευση και παρότι το Δασαρχείο, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και το Αττικό Μετρό ενέκριναν τη μελέτη.
Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, απέμεναν τρεις μήνες για τις εκλογές και φυσικά για τη δική μας συλλογιστική, κανένα θέμα τόσο μεγάλο για την πόλη, που την ίδια στιγμή διχάζει την πόλη, δεν μπορεί να προχωρήσει προς υλοποίηση.
Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι πόλεις απαιτούν ισχυρές συναινέσεις στα μεγάλα θέματα και φυσικά λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν υπογράφονται συμβάσεις που θα μπορούσαν να γεννήσουν υποθέσεις περί σκανδάλων ή ύποπτων συναλλαγών ή αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.
Και εν πάση περιπτώσει, μια Δημοτική Αρχή, κατά τη γνώμη μου, λίγους μήνες πριν να λήξει η θητεία της, δεν μπορεί να δεσμεύει την επόμενη Διοίκηση. Είναι σεβασμός στη Δημοκρατία.
Η κριτική που δέχτηκα και από εσάς είναι πολύ σκληρή, όμως προτιμώ να εκτεθώ στον κίνδυνο να χαθεί το έργο, προκειμένου να κρατήσω αυτό που θεωρώ δημοκρατική δεοντολογία (δεν πιστεύω ότι η πρόταση της κοινοπραξίας θα ισχύει μετά τις εκλογές, γιατί οι εκσκαφές θα ολοκληρώνονται).
Μέσα από τη διαδρομή μου στην Αυτοδιοίκηση, έχω πειστεί ότι η βουλησιαρχία, ακόμα κι αν είμαι απόλυτα πεπεισμένος για κάτι, δεν είναι ο καλύτερος δρόμος αν υπερβαίνει τη δημοκρατία.
Θα είναι πραγματικά πολύ κρίμα για την πόλη αν χαθεί το έργο της διπλής ανάπλασης Καραμπίνη- Νεκροταφείο, πράγμα που είπα και πριν ότι είναι σφόδρα πιθανό- αλλά δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί δική μας ευθύνη. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην Αντιπολίτευση που το προκάλεσε.

Σας ευχαριστώ
Γιώργος Ιωακειμίδης
Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη


Απάντηση συντάκτη:
Δυστυχώς δε θα συμφωνήσουμε μαζί σας και πάλι κύριε Δήμαρχε. Για μας τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν πάντα αυτοί που διοικούν και όχι αυτή η Αντιπολίτευση που έχει δώσει πολλά δείγματα μιζέριας και μικροκομματισμού στην πόλη.